OPTAB-logga   OPTAB Optronikinnovation AB
Källmossvägen 7A, 691 52 KARLSKOGA
Besöksadress: Pressarvägen 4, KARLSKOGA
Tfn: 0586-333 64.
 
 

 

Lite frågor och svar:


Fråga:
Jag vill kunna värma upp och använda huset lite då och då under vintern. Går det bra även med ALVI installerad?

Svar:
Ja, det går utmärkt. ALVI går då automatiskt över i viloläge och tar sedan vid igen efteråt när huset har kallnat så mycket så att det är aktuellt. ALVI fungerar utmärkt även tillsammans med tidur eller fjärrmanövreringsutrustning för inkoppling av värme innan besök.


Fråga:
Jag har åretruntvatten i huset. Hur skulle det fungera med ALVI?

Svar:
ALVI tillåter temperatur under noll inne och skyddar inte mot frusna vattenledningar.. Det kan man änd­ra på genom att parallellt med ALVI ha en termostat som hindrar köldgrader. Nu är det i regel så att en stor del av besparingarna med ALVI då går förlorade. Vill man inte tömma vattenledningen varje höst är det bättre att installera en lokal uppvärmning av VA-anläggningen.


Fråga:
Jag har redan installerat luftvärmepump för att bl.a. få ner värmekostnaderna under vintern. Kan jag installera även ALVI och då få ner värmekostnaderna ytterligare?.

Svar:
Många luftvärmepumpar behöver en ständig hög inomhustemperatur för att kunna fungera och lämpar sig i regel inte för att direktstyras av en ALVI. En möjlighet kan vara att stänga av värmepumpen helt på hösten och använda ALVI-styrd direktverkande elvärme på vintern. Om du kan räkna hem installationen mot minskade elkostnader beror på husets storlek och beskaffenhet och på klimatet där det ligger.
Vi hjälper dig gärna ( = gratis) att räkna på saken.


Fråga:
Jag funderar på att ordna svalka inne på sommaren. Finns det andra alternativ än luftvärmepump?

Svar:
Ja, en AC-anläggning för sommaren och ALVI-styrd direktelvärme för vintern. I de flesta fall både billigare och lönsammare än luftvärmepump. Vi hjälper dig gärna ( = gratis) att räkna på saken.


 
 
 

Den här sidan uppdaterades den 28:e juli 2020.